Total Pageviews Huda

Wednesday, 13 November 2013

Eczema

Assalamualaikum & midnight semua mommies sekalian :)

Siang hari takde masa nak update blog...so terpaksalah Huda bersengkang mata demi berkongsi ilmu-ilmu yang Huda dapat kepada mommies semua.

Berhari-hari Huda buat research, salin nota (tulis tangan), tidur tak cukup 8 jam tapi ni semua untuk kejayaan Huda jugak. 

Tiba-tiba teringat zaman belajar kt kolej dolu-dolu. Huda belajar kat Kolej Teknologi Bestari, Saujana & Puterajaya (pok kancil nama gelaran tempat,orang terengganu ni memang banyak letak nama pelik-pelik), Setiu. 

Malam-malam buta Huda bersengkang mata menyiapkan assignment atau tugasan untuk disiapkan dan dihantar kat lecturer. Korang pon pernah lalui jugak kan? Huda dulu belajar Sains Komputer. Agak tuff! Tapi dah nama pon belajar kan...takkan lah makin senang pulak. 

Seperti yang korang maklum Sains Komputer ni bidang yang perlukan kita genius bab-bab komputer. Apa yang Huda belajar adalah buatkan interface untuk website atau dipanggil programming lah. Wah...Huda dah macam lecturer malam ni. Lain yang nak diceritakan, lain yang ditaip. Hehe. 

Actually, Huda nak share pasal ECZEMA. Bagi mak-mak yang tak pernah tahu apa tu ECZEMA, meh baca entry Huda kali ni. Huda nak explain pendek-pendek je, tak lah mommies sekalian boring lak baca panjang-panjang. 
Mengikut pengetahuan Huda, ECZEMA ni penyakit kulit yang terjadi kat baby, kanak-kanak & orang dewasa. 

Eczema ni adalah pelbagai jenis taw :
1. Eczema Atopik Dermatitis (berair)
2. Contact Dermatitis (berair-alergi sentuhan spt sabun, etc)
3. Dyshidrotic Dermatitis (kering)
4. Lichen Simplex Chronicu (kering bersisik)
5. Seborriheic Dermatitis (kering bersisik)

Huda pernah dengar kes-kes Eczema ni, tapi setakat ni family Huda & HamkaHaiy sendiri belum pernah dijangkiti Eczema. So, Huda tak tahu macam mana rasanya dijangkiti Eczema ni.

Kawan Huda pernah cerita kat Huda pasal anak sedara dia yang dijangkiti Eczema sejak lahir. Katanya anak sedara dia & dia sendiri mengalami Eczema. Eczema ni gatal taw mommies, setakat gatal kena gigit nyamuk dah rasa macam nak garu pakai garfu atau sikat kan? ni kan pulak yang merenyam satu tubuh...gatalnya dari dalam. 

YA ALLAH, tak terbayang Huda macam mana rasanya. Bayangkan baby kecil rasa gatal, apa yang dia tahu...nangis je lah. Mak mana yang sanggupkan bila anak menangis kesakitan.

So, solution untuk Eczema ni banyak option:
1. Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate (External)
2. Herbal Blend (External)
3. Esp
4. Mealshake
5. Nutriferon
6. Set B (utk BF mommies)
7. Set G


Kepada mommies yang ada anak menghidapi Eczema bolehlah mencuba produk Shaklee.

Hubungi Huda di :
sms / call / whatsapp : 0179863963
fb : vitamin cantik paka
e-mail : n_hudalias@yahoo.com.my