Total Pageviews Huda

Monday, 17 February 2014

Sate Ikan @ Locking


Nak tahu resipi Sate Ikan @ Locking??

Bahan-bahan:
500g isi ikan selayang (dikisar lumat)
100gm tepung ubi kayu @ tepung kanji
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu besar garam
☞ 1/3 sudu teh serbuk perasa

Cara Memasak:
  1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan sedikit serbuk perasa.
  3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
  4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
  5. Cucukkan pada lidi dan bakar.
nota : kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu tak melekat di tangan.

Selamat mencuba semua.

Shaklee2u

Hari ni Huda nak shared pages yang ada dalam Shaklee2u.

Antara kelebihan-kelebihan Shaklee2u.

Ruangan untuk login members sahaja.

Menu-menu yang terdapat dalam Shaklee2u.

Member message di mana terdapat berita semasa berkenaan Shaklee.

Ni adalah Genealogy Inquiry iaitu jumlah PUV, GUV, PPV dan GPV akan disenaraikan disini.

Bonus Inquiry dimana bonus-bonus yang pernah SID dapat dan akan terus di 'transfer' ke akaun SID.

Ni untuk transfer UV, biasanya moyang lah boleh transfer untuk anak, cucu dan cicit.

Online Enrolment adalah untuk pendaftaran ahli baru.
Borang untuk pendaftaran ahli Shaklee.


Ruangan membeli-belah barangan Shaklee.

Akaun SID Shaklee.

Kalendar untuk memudahkan SID Shaklee if nak join.

Ruangan Resource Centre untuk download mana-mana info berkenaan event Shaklee.

Kepada yang berminat ingin menjadi ahli Shaklee.

Boleh hubungi Huda di :

✉ Email: hudahamkahaiy@gmail.com

✆ Call/SMS: 017-9863963 (Huda)

➲ COD Area: Dungun, Paka, Kertih, Kemaman

Sunday, 16 February 2014

Cirit Birit


Apa itu Cirit-Birit?
  • Bukan sejenis penyakit tetapi gejala kepada penyakit-penyakit tertentu.
  • Pesakit mengalami kekerapan dalam pergerakan usus dan terdapat kekerapan dalam najis berair.
  • Biasanya akan terhenti selepas rawatan simpromatik diberi serta merta.
  • Pada dewasa, keadaan ini tidaklah serius.
  • Akan tetapi, pada kanak-kanak dan orang tua, jika pendehidratan tidak dirawat dengan segera , ia mungkin mengakibatkan maut.
 KOMPONEN
 CIRIT-BIRIT
NORMAL 
Bikarbonat (mEq per liter)
 30
30 - 45 
Klorida (mEq per liter)
 15
20 - 40 
Kalium (mEq per liter)
 90
35 - 60
Natrium (mEq per liter)
 40
25 - 50 
Air (meQ per liter)
 0.1 - 0.2
3 - 10 

Apakah Gejala Cirit-birit?
  1. Peningkatan kekerapan membuang air besar.
  2. Najis yang berair dan cair, kadang-kadang didahului oleh atau terdapat kekejangan abdomen.
  3. Terdapat angin atau kentut yang melampau.
  4. Kehilangan selera makan.
  5. Adakalanya demam.
  6. Adakalanya terasa mual dan muntah.
  7. Sakit otot.

Komplikasi Cirit-birit
  • Yang paling biasa adalah dehidrasi.
  • Dehidrasi mungkin ringan atau teruk.
  • Terdapat dehidrasi yang ringan apabila pesakit mengalami gejala-gejala atau tanda-tanda berikut :-
  1. Kehilangan 5-10% berat badan.
  2. Gelisah dan mudah tersinggung.
  3. Mata terbenam.
  4. Ketidakhadiran air mata.
  5. Mengalami kekeringan mulut dan lidah.
  6. Dahaga dan meminum dengan keinginan yang tinggi.
  7. Kulit kehilangan keanjalan sedikit.
  • Pada dehidrasi yang teruk, pesakit mengalami gejala-gejala atau tanda-tanda berikut :-
  1. Kehilangan lebih dari 10% berat badan.
  2. Keletihan dan mungkin hilang sedar.
  3. Mata adalah terlalu terbenam.
  4. Ketidakhadiran air mata.
  5. Mulut dan lidah adalah terlalu kering.
  6. Meminum hanya sedikit atau tidak meminum langsung.
  7. Kekenyalan kulit mengurang dengan nyata, iaitu apabila kulit dipicit ke atas, ia mengambil beberapa saat sebelum kulit menjadi rata kembali.
  8. Kekurangan jumlah air kencing.

Apa Punca-punca Cirit-birit?
  1. Meminum air yang tercemar.
  2. Memakan makanan yang tercemar.
  3. Intoleran makanan, contohnya intoleran laktosa.
  4. Jangkitan virus, bakteria atau parasit pada usus, contohnya rotavirus, shigella dan ameba.

Apa Punca-punca Kronik?
  • Apabila cirit-birit berlarutan melebihi 3-5 hari, ia mungkin disebabkan oleh punca-punca kronik seperti :
  1. Penyakit gastrogenus atau perut - contohnya anemia, kanser.
  2. Selepas pembedahan - contohnya, gastrektomi.
  3. Penyakit-penyakit usus.
  4. Jangkitan usus yang kronik - jangkitan bakteria seperti salmonella, shingella.                                                     - jangkitan-jangkitan virus.                                                                                     - jangkitan-jangkitan protozoa.
  5. Infestasi usus, contohnya oleh cacing kerawit.
  6. Kecacatan penyerapan.
  7. Fistula dalaman.
  8. Keadaan kekurangan zat - contohnya pelagra.
  9. Penyakit ulser yang biasa - contohnya ulseratif kolitis.
  10. Constitutional diseases - contohnya hyperthyroidism, uraemia, collagen diaseases.
  11. Organic neurological diaseases - contohnya intracranial disease.

Rawatan cirit-birit untuk bayi atau kanak-kanak.
  1. Teruskan penyusuan bayi.
  2. Jika memberi susu formula, cairkan susu tersebut dan berikan cecair rehidrasi oral selepas berunding dengan doktor.
  3. Elakkan penggunaan ubat cirit-birit untuk bayi atau kanak-kanak.
  4. Pantau keadaan bayi atau kanak-kanak dengan teliti.
  5. Berunding dengan doktor jika cirit-birit tidak berhenti, atau kanak-kanak mula muntah atau jika terdapat gejala-gejala dehidrasi, atau jika terdapat darah atau lendir pada najis.

Rawatan Cirit-birit untuk orang dewasa.
  • Cirit-birit biasanya di alami untuk jangkamasa yang pendek selama 3 hari dan boleh terhenti dengan sedirinya, sekiranya dehidrasi yang dialami dirawat dengan segera.
  1. Minum air yang banyak.
  2. Elakkan minuman beralkohol, berkafein dan susu.
  3. Ambil cecair rehidrasi oral ( sila runding dengan pengawai farmasi anda )
  4. Ambil makanan yang lembut seperti bubur, biskut kraker, roti bakar, epal atau pisang yang dimasak.
  5. Elakkan makanan berlemak, daging dan sayur-sayuran mentah yang lebih susah untuk dihadam.
  6. Jika cirit-birit tidak berhenti dalam 2-3 hari atau jika keadaan menjadi lebih tenat, runding dengan doktor anda.
  7. Pengambilan Performance Drink Shaklee juga turut membantu memberi tenaga kerana dehidrasi.
Minuman Hidrasi Tulen

  • Bekerja atau bersukan lasak menyebabkan tubuh kehilangan nutrisi penting yang diperlukan.
  • ShakleePerformance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan membekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
  • OptiCarb pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penghidratan.
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.
"Saya telah menggunakan pelbagai produk Shaklee semenjak sekolah menengah kerana saya tahu ianya asli dan membantu saya beraksi pada tahap terbaik" ----Eli Bremer----Pentathele---2008 Olympian-----

Berminat ingin mendapatkan Performance?

Hubungi Huda di 0179863963

Friday, 14 February 2014

TO DO LIST HUDA

Nak tahu apa yang Huda buat sehari-hari kat rumah?

Dengan adanya jadual TO DO LIST ni, kerja jadi lebih sistematik.

 6.00am
Bangun tidur serta Solat Subuh
 7.00am
Zikir Imam Ghazali Mengikut hari serta Zikir Harian
 8.00am
Masak, breakfast, basuh baju
 9.00am
Kemas rumah, jemur baju, blogwalking 1-5 blog
 10.00am
Uruskan Hamkahaiy 
 11.00am
Ajar Hamkahaiy A B C 
 12.00pm
Masak lunch 
 1.00pm
Lunch serta Solat Zuhur
 2.00pm
Update blog, blogwalking 1-5 blog
 3.00pm
Ajar Hamkahaiy 1 2 3 
 4.00pm
Tidurkan Hamkahaiy serta Solat Asar 
 5.00pm
Blogwalking 1-5 blog 
 6.00pm
Outdoors 
 7.00pm
Mandi serta Solat Maghrib 
 8.00pm
Tengok berita serta Solat Isya' 
 9.00pm
Main dengan Hamkahaiy 
 10.00pm
Tidurkan Hamkahaiy 
 11.00pm
Blogwalking 1-5 blog 
 12.00am
Update blog, set Hootsuite serta tidur 

Ni lah seharian Huda meghabiskan masa.

In sha ALLAH dengan adanya TO DO LIST ni, masa sehari-hari tidak terbuang begitu sahaja.

Mama-mama yang berkerja atau suri rumah tangga, eloklah jika amalkan buat TO DO LIST ni.

Selamat mencuba.

Salam sayang dari,
Huda

Cara-Cara Pendaftaran Ahli Shaklee

Langkah 1 : Masukkan Login ID (No ID Shaklee)

Langkah 2 : Klik Online Enrollment (Daftar Online)

Langkah 3 : Klik Agree (Setuju) untuk meneruskan pendaftaran ( Sila baca dan fahami aggrement di atas )

Langkah 4 : Isi maklumat keahlian. Jika telah berkahwin, sila masukkan maklumat pasangan anda. Pasangan anda juga boleh menggunakan sistem ini.

Langkah 5 : klik Data Consent (Persetujuan Data) untuk meneruskan pendaftaran.

Langkah 6 : Data Consent (Persetujuan Data) disertakan supaya mengelakkan penipuan.

Langkah 7 : Submit (Hantar) untuk meneruskan pendaftaran.

Langkah 8 : Please remember your Dist No and Your Temporary Password

p/s : kalau rasa tak sempat nak hafal atau tulis, print screen je untuk keselamatan dari tersalah tulis :)


Langkah 9 : Login untuk AHLI BARU

Langkah 10 : Klik Shopping (Membeli-Belah)

Langkah 11 : Isi borang penghantaran. Ini adalah untuk menghantar kit bag kepada AHLI BARU.

Langkah 12 : Pilih Opp. Kit (Eng/BM) atau Opp. Kit (Eng/Chi). Caj penghantaran RM10 akan dikenakan.

Tahniah, anda telah berjaya menjadi AHLI SHAKLEE.

Kepada yang berminat untuk menjadi AHLI SHAKLEE.

Bolehlah hubungi Huda di :
Call : 0179863963
Email : hudahamkahaiy@gmail.com
Facebook : Butik Vitamin

Tuesday, 11 February 2014

SLE ( LUPUS)

Apa itu SLE atau LUPUS?
  • LUPUS ialah perkataan Latin bagi serigala.
  • Erythematosus bermaksud ruam merah.
  • Pada tahun 1851, Dr. Cazenave telah menjumpai ruam merah di atas muka seorang pesakit kelihatan seperti gigitan serigala.
  • Beliau menamakan ruam berkenaan sebagai Discoid Lupus Erythematosus.
  • Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenal pasti bahawa ramai orang yang menghidap LUPUS mempunyai penyakit yang bukan sahaja melibatkan kulit, malah turut melibatkan organ dan sistem lain.
  • Beliau telah menamakan penyakit tersebut sebagai Systemic Lupus Erythematosus.
  • LUPUS ialah penyakit autoimun yang kronik di mana banyak protein darah yang dikenali sebagai antibodi dihasilkan dalam tubuh pesakit kerana sebab yang tidak diketahui.
  • Antibodi ini mula bertindak terhadap tisu badan penyakit.
  • Sistem imun adalah sistem pertahanan diri yang kompleks untuk melindungi tubuh dari agen-agen penyakit berjangkit seperti bakteria dan organisma asing yang lain.
  • Jika seseorang menghidap penyakit autoimun, sistem imunnya menjadi bercelaru dan mula menyerang tisu badan dan bukan agen-agen penyakit berjangkit.
  • Ada tiga jenis lupus : Discoid Lupus Erythematosus (DLE), Sistematik Lupus Erthematosus (SLE) dan Lupus akibat perubatan.
  • 90% peaskit SLE adalah kaum wanita dan 10% adalah lelaki.
  • Dipercayai 10,000 orang menghidap SLE di Malaysia.
  • Penyakit ini karang dihidapi oleh orang ramai.
Kenapa SLE berlaku?
  • Sistem imun tidak berfungsi dengan sempurna kerana pelbagai faktor sama ada keturunan, virus sinaran cahaya ultra ungu atau perubatan.
Simptom Lupus
Setiap pesakit mengalami simptom yang berbeza.
  • ruam merah atau perubahan warna pada muka, biasanya dalam bentuk rama-rama melintasi hidung dan pipi.
  • sendi yang sakit dan bengkak.
  • demam tanpa sebab.
  • sakit dada bila bernafas panjang.
  • kelenjar yang bengkak.
  • keguguran rambut yang luar biasa.
  • jari tangan dan kaki pucat membiru bila dalam keadaan tertekan.
  • sensitiviti terhadap cahaya matahari.
  • bilangan sel darah berkurangan.
  • banyak ulser di dalam mulut.
Tiada rawatan untuk penyakit lupus tetapi pesakit SLE boleh mengamalkan :
  • perubahan gaya hidup.
  • elakkan tekanan.
  • rehat dan tidur yang mencukupi.
  • bersenam.
  • sokongan sosial.
Korang boleh amalkan supplement. Huda akan consult mana yang sesuai untuk pesakit SLE.


Berminat?

Boleh hubungi Huda di :
Call : 0179863963

Cloth Diapers (Pampers Pakai Basuh)

Cloth Diapers (CD) bukan CD players taw. Hehe.

Apakah Lampin Moden / Cloth Diaper (CD)?

ni CD & Insert Hamkahaiy
  • merupakan lampin kain rekabentuk moden.
  • bahagian luar CD dilapisi dengan sejenis kain khas iaitu Polyurethane Lamineate (PUL) yang kalis air supaya ia tidak mudah bocor.
  • bahagian dalam atau atas CD yang dipanggil "inner" diperbuat dari kain microsuede atau bamboo charcoal yang lembut dan cepat kering dimana bayi akan rasa selesa.
  • lapisan dalam CD di jahit dengan poket khas untuk memasukkan pelapik khas (insert) atau penyerapan.
  • mudah dibersihkan. Boleh dicuci dengan tangan atau mesin basuh.
  • sesuai untuk bayi baru lahir hingga 20kg kerana saiznya "One Size" iaitu boleh laras menjadi saiz S, M dan L.
Kenapa Huda Pilih CD?
  • jimat
  • mesra alam
  • selamat
  • sihat
  • gaya baru
Untuk 1st time guna CD ni kena basuh 3 kali tanpa sabun (basuh & jemur, basuh & jemur, basuh & jemur)

Cara Pengunaan Cloth Diaper 
 7.00am - 10.00am
1 CD + 1 Insert 
 10.00am - 1.00pm
1 CD + 1 Insert 
 1.00pm - 4.00pm
1 CD + 1 Insert 
 4.00pm - 7.00pm
1 CD + 1 Insert 
 7.00pm - 12.00am
1 CD + 2 Insert 
 12.00am - 7.00am
1 CD + 2 Insert 

Syarat-Syarat Menjadi Ahli Shaklee


Seperti yang korang tahu, untuk menjadi Ahli Shaklee perlulah :
  1. bayaran keahlian RM75 atau
  2. pembelian 200uv produk Shaklee

Syarat-syaratnya :
  1. Komputer / laptop / tablet / smartphone.
  2. Talian internet.
  3. Talian telefon.
  4. E-mail.
Korang tak perlu :
  1. simpan stok.
  2. modal banyak.
  3. pergi pos office.
  4. jumpa customer.

Berminat menjadi AHLI SHAKLEE?

Boleh hubungi Huda di :
Call : 0179863963

Monday, 10 February 2014

Meroyan!

Apa khabar mama-mama sekalian?

Huda harap mama-mama semua dalam keadaan sihat dan sejahtera hendakNya.

Hari ni Huda ada order PAVLOVA.
Ni haa...rupa PAVLOVA...
Tengok orang post kt fb sedap jee...Hehe, apa lagi...Huda pon cuba lah.

Rasanya tak macam yang Huda expect.

Tapi agak sedap.

Cuma tak berapa pandai cara nak makan.

Al-maklumlah orang melayu tulen.

Tajuk entry Huda kali ni pasal MEROYAN atau KEMURUNGAN.

Biasanya penyakit ni menghidapi wanita selepas bersalin.

Meroyan kadang kala di salah anggap sebagai murung baby dimana hari pertama selepas bersalin korang akan jadi muram, sering menangis, letih dan rasa tertekan.

Ini disebabkan oleh perubahan hormon secara mendadak dalam badan korang.

Tetapi dengan bantuan yang sesuai, korang berasa lebih sihat dalam beberapa hari.

Namun, meroyan tidak seperti murung baby tetapi ia satu penyakit yang tidak boleh sembuh tanpa rawatan.

Tanda-tanda meroyan adalah berbeza :
  • perasaan putus asa
  • bersalah
  • amat letih
  • muram
  • sering menangis
  • sunyi
  • gelisah
Yang pastinya setiap ibu merasakan satu atau lebih perasaan pada masa-masa tertentu.

Tetapi jika ibu lemah dan perasaan tersebut tak hilang walaupun masa terus berlalu, korang maybe menghidap meroyan atau kemurungan postpartum.

Kebiasaannya, perasaan tersebut wujud apabila baby berusia antara 4 hingga 6 weeks tetapi adakalanya ia bermula beberapa bulan selepas bersalin.

Sebelumnya, ibu berasa gembira menjaga baby baru lahir, kemudian perasaan kemurungan datang secara tiba-tiba.

Punca-punca :
  • kemurungan atau masalah sakit mental terdahulu atau kemurungan semasa hamil.
  • suami kurang menyokong atau tidak mempunyai keluarga atau kawan-kawan  yang tinggal berdekatan.
  • masalah kewangan. perumahan, kerja
  • kelahiran yang rumit dan masalah kesihatan yang menyusul
  • melahirkan bayi pramatang atau tak sihat
  • kesukaran untuk menyusu badan
  • memori sedih yang diingat kembali
Anda disarankan mengambil Set Berpantang Shaklee di mana :


 B-COMPLEX
  • mengandungi kesemua 8 vitamin penting iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin membantu menambah selera, mengurangkan stress, menghasilkan tenaga dan juga penting untuk replikasi sel darah merah sekiranya letih dan lesu.
SR VITA-C
  • mengukuhkan sistem imunisasi, mengurangkan stress dengan membantu kelenjar adrenal mengawal penghasilan hormon stress dalam tubuh disamping membantu membina kolagen dan membantu mempertingkatkan peredaran kulit kepada disebabkan rambut gugur.
VITA-LEA
  • multivitamin dan mineral yang disaluti dengan spirulina memberi tenaga pada kadar segera dan sangat membantu ibu yang menghadapi masalah tidur semasa berpantang.
  • ianya mempunyai imbangan nutrisi lengkap membantu dalam menangani masalah kurang selera, tekanan darah rendah, depresi, kebas-kebas, letih dan lesu, masalah anemia dengan pembentukan sel darah merah dan juga gula rendah.
ZINC
  • meningkatkan rasa makanan dan deria bau, mengukuhkan akar rambut ketika berpantang kerana kebiasaan rambut gugur terjadi kepada wanita yang menyusukan anak dan masih berpantang.

JOM DAPATKAN SET BERPANTANG SEKARANG!!

Hubungi Huda di :

Call : 0179863963