Total Pageviews Huda

Monday, 10 February 2014

Meroyan!

Apa khabar mama-mama sekalian?

Huda harap mama-mama semua dalam keadaan sihat dan sejahtera hendakNya.

Hari ni Huda ada order PAVLOVA.
Ni haa...rupa PAVLOVA...
Tengok orang post kt fb sedap jee...Hehe, apa lagi...Huda pon cuba lah.

Rasanya tak macam yang Huda expect.

Tapi agak sedap.

Cuma tak berapa pandai cara nak makan.

Al-maklumlah orang melayu tulen.

Tajuk entry Huda kali ni pasal MEROYAN atau KEMURUNGAN.

Biasanya penyakit ni menghidapi wanita selepas bersalin.

Meroyan kadang kala di salah anggap sebagai murung baby dimana hari pertama selepas bersalin korang akan jadi muram, sering menangis, letih dan rasa tertekan.

Ini disebabkan oleh perubahan hormon secara mendadak dalam badan korang.

Tetapi dengan bantuan yang sesuai, korang berasa lebih sihat dalam beberapa hari.

Namun, meroyan tidak seperti murung baby tetapi ia satu penyakit yang tidak boleh sembuh tanpa rawatan.

Tanda-tanda meroyan adalah berbeza :
  • perasaan putus asa
  • bersalah
  • amat letih
  • muram
  • sering menangis
  • sunyi
  • gelisah
Yang pastinya setiap ibu merasakan satu atau lebih perasaan pada masa-masa tertentu.

Tetapi jika ibu lemah dan perasaan tersebut tak hilang walaupun masa terus berlalu, korang maybe menghidap meroyan atau kemurungan postpartum.

Kebiasaannya, perasaan tersebut wujud apabila baby berusia antara 4 hingga 6 weeks tetapi adakalanya ia bermula beberapa bulan selepas bersalin.

Sebelumnya, ibu berasa gembira menjaga baby baru lahir, kemudian perasaan kemurungan datang secara tiba-tiba.

Punca-punca :
  • kemurungan atau masalah sakit mental terdahulu atau kemurungan semasa hamil.
  • suami kurang menyokong atau tidak mempunyai keluarga atau kawan-kawan  yang tinggal berdekatan.
  • masalah kewangan. perumahan, kerja
  • kelahiran yang rumit dan masalah kesihatan yang menyusul
  • melahirkan bayi pramatang atau tak sihat
  • kesukaran untuk menyusu badan
  • memori sedih yang diingat kembali
Anda disarankan mengambil Set Berpantang Shaklee di mana :


 B-COMPLEX
  • mengandungi kesemua 8 vitamin penting iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin membantu menambah selera, mengurangkan stress, menghasilkan tenaga dan juga penting untuk replikasi sel darah merah sekiranya letih dan lesu.
SR VITA-C
  • mengukuhkan sistem imunisasi, mengurangkan stress dengan membantu kelenjar adrenal mengawal penghasilan hormon stress dalam tubuh disamping membantu membina kolagen dan membantu mempertingkatkan peredaran kulit kepada disebabkan rambut gugur.
VITA-LEA
  • multivitamin dan mineral yang disaluti dengan spirulina memberi tenaga pada kadar segera dan sangat membantu ibu yang menghadapi masalah tidur semasa berpantang.
  • ianya mempunyai imbangan nutrisi lengkap membantu dalam menangani masalah kurang selera, tekanan darah rendah, depresi, kebas-kebas, letih dan lesu, masalah anemia dengan pembentukan sel darah merah dan juga gula rendah.
ZINC
  • meningkatkan rasa makanan dan deria bau, mengukuhkan akar rambut ketika berpantang kerana kebiasaan rambut gugur terjadi kepada wanita yang menyusukan anak dan masih berpantang.

JOM DAPATKAN SET BERPANTANG SEKARANG!!

Hubungi Huda di :

Call : 0179863963